Koulutus 13.9.2011 14:37
Viisi vihjettä: Näin valitset MBA-ohjelman
Eeva-Riitta Seies, Fakta

Virhe on kallis, jos MBA-ohjelman alettua huomaa olevansa väärässä paikassa. Master of Business Administration -ohjelma maksaa jopa 30 000 euroa ja Executive MBA (eMBA) saattaa maksaa vielä enemmän. EMBA-ohjelmat on tarkoitettu pitempään johtotehtävissä toimineille, ja niistä työnantajat yleensä maksavat suurimman osan. (Katso jutun lopusta linkit MBA-ohjelmiin.)

1. Katso ketkä opettavat.

Ulkomaanjaksot ovat hyödyllisiä, mutta erityisesti kansainväliset professorit tuovat ohjelmiin uusia ulottuvuuksia. Yliopistojen MBA-ohjelmilla on paljon ulkomaisia yhteistyökumppaneita, jopa kymmeniä. – Mutta kuka opettaa seuraavalla kurssilla, on tärkeämpi kysymys. Tietoa opettajista pitäisi olla jo ennen hakuajan umpeutumista.

”Nimenomaan kansainväliset opettajat toivat näkemystä Suomen ulkopuolelta”, kertoo MBA-ohjelman kansainvälisyyden perusteella valinnut valmentaja Pirjo Puhakka Efetto Oy:stä. Puhakka valmistuu Henleyn ohjelmasta lokakuussa.

2. Kysy valmistuneiden kokemuksia.

MBA-ohjelmista valmistuneilta kannattaa kysyä, mikä ohjelmassa toimi ja mikä ei, millaisia opettajia olivat ja miten pystyi lomittamaan opinnot työn ja perheen kanssa yhteen.

Vastauksia tulkitessa kannattaa muistaa, että harva puhuu kovin kriittisesti koulutuksesta, josta on maksanut paljon.

3. Päätä kenen kanssa haluat ­verkostoitua.

”Suomalainen ei yleensä lähde koulutukseen verkostoitumisen takia, mutta MBA-ohjelmassa verkostoituminen osoittautuu kullanarvoiseksi”, kuvaa Rautaruukin henkilöstön kehittämisestä vastaava johtaja Raija Syväniemi, joka on aiemmin toiminut Helsingin kauppakorkeakoulun ­eMBA-ohjelmajohtajana Helsingissä.

Hyvä neuvo

”Kannattaa varmistaa, että MBA-ohjelma on riittävän vaativa, sillä vaativassa ohjelmassa myös oppii enemmän.

Ohjelmassa pitäisi olla myös ihmisten johtamista ja omaa kehittymistä johtajana.”

Raija Syväniemi, Rautaruukki

Kannattaa selvittää eri ohjelmien osallistujaprofiili ja miettiä, mistä löytää sen oman vertaisjoukkonsa. ”Hyvä sekamelska on positiivista”, Syväniemi sanoo.

”Meiltä valmistuneet kertovat suurena antina olleen sen, että osallistujat olivat eri toimialoilta”, sanoo Turun kauppakorkeakoulun TS Exen markkinointipäällikkö Eeva-Liisa Grönroos.

Jo pääsyvaatimuksista näkee, minkälaista koulutusta ja kokemusta kouluttaja vaatii. Kouluttajien infotilaisuuksissa pääsee kyselemään lisää.

Ulkomaalaiset opiskelijatoverit tuovat kansainvälisyyttä.

Kiinteä opiskeluryhmä kantaa opiskelijan vaikeiden kohtien yli: auttaa ja kannustaa. Siten syntyvät suhteet, joiden perusteella voit vuosikymmentenkin kuluttua soittaa toiselle puolelle maailmaa ja vaihtaa näkemyksiä.

”Henleyssä meitä kannustettiin opiskelemaan yhdessä. Me suomalaiset valmistauduimme yhdessä tentteihin. Kansainvälinen opiskelijaporukkamme keskusteli E-oppimisympäristössä”, Pirjo Puhakka kertoo.

4. Tarkista akkreditoinnit.

Akkreditoinnit takaavat ohjelmien noudattavan laatustandardeja. Laadun lisäksi ne kertovat siitä, että kouluttaja on nähnyt paljon vaivaa dokumentoidessaan ja raportoidessaan akkreditoinnin myöntäjälle.

Suomessa vain Aalto-yliopiston ja Henleyn MBA-ohjelmilla on kolme akkreditointia: AMBA (Association of MBAs), EQUIS (European Quality Improvement System) ja AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business). Esimerkiksi Jyväskylän ohjelma sai AMBA-akkreditoinnin viime keväänä. Turun eMBA-ohjelmalla on puolestaan EPAS (European Programme Accreditation System) -akkreditointi, jonka myöntää EFMD (joka myöntää myös EQUISit).

Mieti myös, minkä arvon annat akkreditointikriteereille.

Tehokkaasti kansainvälistyisi myös menemällä suoraan ulkomaiseen oppiin IMD:hen, INSEADiin tai vaikkapa Harvardiin. Siinä tapauksessa ennen valintaa kannattaa katsoa myös kouluttajien sijoittuminen Financial Timesin rankingeissa – suomalaisia MBA-kouluttajia ei FT:n listoilta löydy muita kuin Aalto.

5. Mieti, miten saat aikasi järjestymään. 

Ajan järjestäminen on yleensä se vaikein asia. 

Kokoaikainen MBA-ohjelma on jäämässä harvinaisuudeksi, sillä useimmat halua­vat opiskella töiden ohessa. Oheisen taulukon ohjelmat ovat kaikki osa-aikaisia. Aalto tosin tarjoaa mahdollisuutta opiskella nopeutetussa aikataulussa.

Kouluttajat kehuvat MBA-ohjelmiensa joustavuutta: ohjelmat koostuvat moduuleista, joista voi usein valita itselleen sopivimmat ja monissa ohjelmissa opinnot voi aloittaa melkein milloin vain. Välivuosiakin voi pitää ja lopputöiden aikatauluissa joustetaan.

Joustavuus palvelee hyvin kiireisen opiskelijan tarpeita, eikä keskeyttämisiä juuri ole.

MBA-ohjelmia: (listassa ei mukana toimialakohtaisia MBA-ohjelmia, eikä ammattikorkeakouluja eikä ulkomaisia kouluttajia, joilla ei toimipistettä Suomessa)

Aalto Part-Time MBA ja Aalto eMBA

Aducate eMBA

Avance MBA

eMBA Turku

Hanken MBA

Henley Business School MBA

LUT eMBA

Oulun Executive MBA

Tampereen General Executive MBA

Vaasan yliopiston Entrepreneurial MBA

Artikkeli on julkaistu Faktassa 8.9.2011. Lisää koulutukseen liittyviä artikkeleita löydät Talouselämän Työelämä-osiosta.

Ansioluettelo 7.10.2011 14:35
Esiintymistaito 10.10.2011 14:03
Työmotivaatio 26.8.2011 12:03
Yhteisöpalvelut 22.12.2010 13:21
Työntekijät 7.1.2011 8:00
Jaksaminen 7.12.2010 15:47
Työhaastattelu 8.12.2010 9:58
Takaisin työelämään 15.11.2010 7:19
Soveltuvuusarviointi 9.11.2010 17:35
Johtajuus 15.11.2010 8:39
Työelämä 4.10.2010 16:41
Kokoukset 30.11.2010 10:11
Johtaminen 4.10.2010 17:31
Valiojoukot 15.11.2010 9:34
Talent Management 15.11.2010 9:45